Mikroplasterna är ett osynligt hot

Mikroplaster förekommer i massor av olika material som används i vår vardag. Fleecekläder, fuskpäls och syntetiska material som används inom industrin och infrastruktur genererar årligen stora mängder mikroplaster.

Problemet med mikroplaster är annorlunda än till exempel de enorma problem som uppstått i våra hav med främst bortslängda plastförpackningar. Det som gör mikroplasterna lömska är att de inte kan hanteras av våra reningsverk när de väl kommer ut i vattenavloppen och att de till sist finner sin väg ut i naturen.

I förlängningen leder detta till att mikroplasterna tas upp i kretsloppet. Hälso- och miljöeffekterna har allt mer börjat påtalas och medborgarinitiativet är en viktig del av en samhällsdiskussion i syfte att väcka medvetenhet om hotet med oreglerad användning av mikroplaster.I Sverige har beräkningar visat att kosmetika orsakar utsläppa av 40 ton mikroplaster årligen. Vid endast ett reningsverk har beräkningar i en annan svensk undersökning gjorts som visar utsläpp på 70 miljoner partiklar mikroplast per timme.

I Sverige har ett förbud mot mikroplaster i bland annat avsköljbar kosmetika trätt i kraft under sommaren. Att genomdriva ett förbud mot mikroplaster i kosmetika kommer i sig inte att lösa utmaningarna med utsläpp av mikroplast men diskussionen är mycket viktig.

Insändare i ÖT/VBL från augusti 2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: