Samarbete- och utvecklingsbehov inom pälsdjursnäringen kartläggs

Pälsdjursnäringen fick i fjol ett rejält stöd genom EU strukturfonder för lantbruksutveckling när den lokala pälsfarmarföreningen SÖP fick 150 000 euro för att kartlägga samarbetsstrukturer inom pälsdjursbranschen och utreda vilka möjligheter som finns för att bygga ett kluster kring branschen.

Auktionerna på Saga Furs i Vanda där ett par tusen pälshandlare från hela världen, varje år, fyller sina lager med skinn från de finländska, men även producenter från hela världen, är bara en del i en lång process från det hårda arbetet på farmerna till de luxuösa butikerna runt om i världen.

Pälsdjursbranschen är en unik jordbruksnäring i Finland som sysselsätter ett par tusen människor. Detta gäller inte bara pälsfarmerna utan i allra högsta den unika infrastruktur som omgärdar näringen.

Under hösten – fram till våren 2021 kommer jag nu inom ramen för projektet att genomföra en utredning för att dels kartlägga hur samarbetsstrukturer inom pälsdjursbranschen fungerar men även hur pass omfattande de är och vilka förväntningar och erfarenheter företagen men även organisationerna inom branschen har med varandra.

Pälsdjursuppfödningen är långt ifrån en isolerad bransch. Den är i allra högsta grad beroende av samverkan med närliggande företag inom jordbrukssektorn och organisationer som värnar om landsbygdsutveckling och företag som lever i samverkan med företag inom landsbygdssektorn.

Under årens lopp har medier i många sammanhang velat diskutera pälsdjursnäringen. Ofta är det inte det vardagliga arbetet på farmen och som legat i fokus utan den offentliga diskussionen kring näringen.

Pälsdjursnäringen har en unik position på många sätt. Det är den landsbygdsnäring som så gott som helt är undantagen samhälleliga stöd och det är också den näringsgren som så gott som till 100% lever på exportmarknadens villkor.

Under höstens och vinterns lopp kommer jag att göra ett trettiotal intervjuer med farmföretagare, foderkök, pälserier och organisationer som lever i samverkan med pälsbranschen.

Pälsfarmarna utgör grunden i den österbottniska pälsdjursnäringen och samanhållningen inom branschen är mycket god. Projektet OstroCluster har haft ett flertal välbesökta seminarier och träffar med producenter samt företag och organisationer närliggande till branshen. Här på NIC-center i Nykarleby ett par veckor innan Covid-19 viruset effektivt avslutade större sammankomster och evenemang.

Undersökningen kommer att resultera i en omfattande ansamling av data som kommer att analyseras under våren och sammanställas i olika modeller där branschens aktörers samarbete kommer att kartläggas samtidigt som de förväntningar och erfarenheter de har av samarbetet kommer att framkomma.

Utgående från detta är också förhoppningen att framtida samarbetsmodeller och behovet av strategiska satsningar att framkomma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: