Amerikansk splittring erbjuder en unik möjlighet

Det amerikanska presidentvalet närmar sig och de kaotiska och extrema företeelserna i valrörelsen återspeglar splittring och svaghet i landets politiska ledning. Igår ordnade SFP:s internationella utskott en utmärkt diskussion om valet. Flera viktiga frågeställningar lyftes fram men oberoende av vilken politisk ledning USA har är goda och välskötta kontakter med landet oerhört viktiga.

Finland har idag en mycket god relation till USA och med goda argument kan man hävda att det nu finns mycket goda möjligheter att förstärka relationerna med USA och att det också skulle vara mycket klokt att göra det.

USA har förlorat många vänner och goda relationer de senaste åren och förhållandet till EU och många politiska ledare i Europa är synnerligen ansträngt. USA har ett behov av att hitta goda vänner och stabila samarbetspartners i Europa.

För Finlands del handlar det om säkerhetspolitik och i allra högsta grad handelspolitik. Det finns tre starka och väldefinierade stormakter inom världshandeln idag. Det är EU:s marknadsområde, USA och Kina. Kina har visat att det är ett land som mycket aktivt använder sig av sin tunga roll inom internationell handel för att driva utrikespolitiska intressen. Det gör också USA men det finns vissa mycket relevanta skillnader.

Kinas målsättningar ställs upp av landets kommunistiska parti och det är ett parti som mycket långt kan göra som det behagar utan den demokratiska och parlamentariska bevakning som finns i USA. USA:s president sitter på ett fyra-årigt mandat och en president som misslyckas med sitt uppdrag byts ut eller lamslås av motstånd i de parlamentariska kamrarna.

De stora amerikanska IT-bolagen anklagas ofta för protektionism och för osaklig dokumentation av människors datorvanor och personliga uppgifter. De kinesiska bolagens lojalitet gentemot den egna staten gör att oron för missbruk av uppgifter blir ännu större. Att det kinesiska bolaget HUAWEI utesluts från uppbyggnaden av 5G i Sverige väcker naturligtvis frågor om förtroendet för den kinesiska telemastoperatören.

Såväl USA som Kina är mångdimensionella länder. De är supermakter på sina egna områden och de drivs av många intressen som bottnar i multinationella bolags ambitioner och i ett behov av att föra fram sina globala ambitioner genom att projicera politisk, ekonomisk och även militär makt.

Ett kallt krig pågår idag mellan de bägge nationerna men i motsats till det kalla krig som fördes mellan USA och Sovjetunionen är det ett kallt krig som går ut på att binda handelspartners och till sig och få kontroll över dyrbara system, information och infrastruktur.

Trots den kaotiska situationen i USA så är det skäl att konstatera att en ny, mer balanserad administration med all sannolikhet kommer att överta den politiska makten nästa år. I fall inte så sker så kommer USA fortsättningsvis att söka samarbetspartners i Europa och Finland har även i sådana fall goda möjligheter.

Finlands stridsflygplansupphandling är i allra högsta grad på bordet i den här frågan.
Det är den största och mest ansträngande militära anskaffningen i Finlands moderna historia och de amerikanska alternativen är de överlägset dyraste. Det gör saken visserligen komplicerad men det kanske viktigaste i sammanhanget är att den amerikanska lösningen skulle ge Finland tillgång till femte-generationens stridsflygplan i F-35 programmet. Den lösningen skulle ge Finland tillgång till ett idag, överlägset vapensystem som kommer att utgöra ryggraden i USA:s doktrin om totalt luftherravälde i åtminstone 3 decennier framåt.

Four F-35 Lightning II from 61st Flighter Squadron fly around Luke AFB, AZ, 18 December 2015

Finland skulle få tillgång till uppdateringar och modifikationer som skulle vara överlägset alla våra grannländers vapensystem.

Det är i stort sett den försvarspolitiska och militära aspekten men den handelspolitiska aspekten är i allra högsta grad relevant. Modellen med amerikanskt samarbete skulle öppna affärsmöjligheter för finländska företag och lönsamma kontrakt, inte bara med den amerikanska försvarsindustrin utan också andra delar av den dynamiska amerikanska marknaden.

Energisektorn och bolagen inom smart-tec i Österbotten skulle, ifall Finland aktivt visade intresse för ett närmare amerikanskt samarbete, kunna erbjudas unika möjligheter.

Amerikanerna är kanske inte den mest välvårdade och angenämaste danspartnern för närvarande men de är i så gott som alla avseenden en långsiktigt stabil partner som för närvarande inte har så många potentiella, välartade, kavaljerer av Finlands kaliber.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: