Ytterjeppo är Österbottens centrum

De senaste åren har regionens landskapsförbund, riksdagsledamöter och näringslivsbolag tagit ett bra grepp om flera strategiska frågor. Österbottens, Södra Österbottens och Mellersta Österbottens residensstäder Vasa, Seinäjoki och Karleby binds samman längs Riksväg 8 och Riksväg 19.

Och när man slår ner passaren för att hitta knytpunkten för de tre städerna blir det Ytterjeppokorsningen i Nykarleby.

Med 90 km till Seinäjoki, 67 km till Vasa och 55 km till Karleby blir Ytterjeppo så gott som optimalt ur ett logistiskt och regionalt perspektiv. Vill man spinna vidare på Ytterjeppos potential kan man se på det rika näringsliv som finns längs axlarna Kauhava, Pedersöre, Kronoby, Korsholm och Vörå.

Hamn- och industristaden Jakobstad ligger strax över 30 km från korsningen. Nykarleby, 10 km från korsningen, har arbetat hårt för att hitta lämpliga lösningar för Ytterjeppokorsningen. För Nykarlebys del är sträckan från stadscentrum fram till Kauhavas stadsgräns naturligtvis intressant eftersom Mirkas fabrik i Jeppo finns längs sträckan, en av regionens absolut största arbetsgivare.

Behovet av trygga trafiksäkerhetslösningar i området är fullt jämförbart med situationen längs Pirilövägen i Jakobstad och avfarten till Snellmans som fick en fenomenal trafiksäkerhetslösning. Riksväg 8 står i tur för planerade satsningar och det är nu klokt att lägga politiskt krut på riksväg 19, fram till Seinäjoki, med exempelvis omkörningsfiler. Ytterjeppo erbjuder i dag spännande möjligheter. 

Ett stenkast från korsningen finns en av Finlands mest dynamiska anläggningar för framställning av biogas. Även tung infrastruktur för elförsörjning löper längs vägkorsningen.

Med andra ord, ingredienserna för modern och effektiv landsvägs- och kollektivtrafik.

Regionen är dessutom Finlands mest högintensiva producent av gödsel från produktionsdjur – en värdefull råvara för produktion av biogas. Intresset för vindkraftsproduktion är också stort bland lokala landsbygdsföretag.

Livsmedelsförsörjning är ofrånkomligen en av Österbottens viktigaste strategiska uppdrag ur ett nationellt perspektiv. De stora slakterierna Atria och Snellmans med den infrastruktur som upprätthålls kring dem, samt en stark framförhållning i kommersialiseringen av närproducerat, nischprodukter och framgångsrika lokala företag som till exempel JEPO är bara några av landskapens starka kort.

Regionen betjänas för närvarande, dessutom, av två flygfält, snabba järnvägslinjer till huvudstadsregionen och inom några år, världens modernaste färjetrafiklinje mellan Umeå och Vasa. Regionen kunde också vara lämplig för att testa och utvärdera kollektivtrafiklösningar baserade på 5G-system och samverkande mikroföretag inom transportbranschen.

Listan på innovativa projekt som vårt näringsliv kunde ta lyra på är mycket lång! Det är kanske tufft att lyfta upp Ytterjeppo som Österbottens ”Metropolis”. Men att utgå därifrån är en vettig strategi om man vill knyta samman de tre systerlandskapens styrkor för vettiga modeller för hållbar, regional utveckling.

Näringslivsutvecklingsbolaget Concordia har gjort ett framsynt arbete, tillsammans med regionens- och grannregionernas beslutsfattare och tjänstemän med att utveckla ett styrdokument för infrastruktursatsningar. Dokumentet är del av en mycket förståndig strategi över hur de österbottniska landskapens näringsliv ska försvara sin konkurrenskraft och utvecklas de närmaste 20-30 åren. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: