2021 medför nya utmaningar

Under hösten var vi ganska många som hoppades att vi skulle få en budget som skulle kunna gå ihop. Återhållsamhet och en allt försiktigare investeringstakt i staden har gjort att förhoppningarna också var realistiska.

Allt såg bra ut inför november månads fullmäktigemöte men en smäll kom när staten korrigerade statsandelarna veckan före med 269 000 vilket gjorde att fullmäktige blev tvunget att godkänna ett minus på 80 000. Detta diskuterades men storleken på minuset var ändå på en sådan nivå att stadens ledning ansåg att man kunde gå vidare utan några större åtgärder för att balansera detta i det här skedet.

Under nästa år genomdrivs en stor grundskolereform. Reformen är omfattande och ställer stora krav på bildningssektorn. Läroplikten förlängs till 18-års ålder vilket innebär att samhället får ett allt större ansvar för ungdomarnas övergång till andra stadiet och att de får en yrkes- eller yrkesförberedande utbildning. Sänkning av avgifterna inom småbarnspedagogiken är tänkta att underlätta småbarnsfamiljernas ekonomiska situation. Trycket på bildningssektorn kommer att öka under nästa år och även arbetsmetoder och processer behöver ses över inom bildningen.

Den största grejen nästa år är ändå överföringen av alla social- och hälsovårdstjänster till vårt nybildade vårdområde. Ofta lyfts detta upp som en utmaning för Nykarleby och att vi förlorar kontroll över våra budgetmedel. Det är dock viktigt att komma ihåg att Nykarleby redan är medlemmar i ett vårdområde och att våra budgetmedel för vård- och omsorg inte disponeras av vår egen organisation. Förändringarna är för Nykarlebys del inte särskilt dramatiska till den delen.

Det intressanta är att se hur pass bra det nya vårdområdet som sträcker sig genom hela Österbotten kommer att svara mot de behov som finns i landskapet. Nykarleby har en egen välfärdscentral och ur stadens synvinkel är det oerhört viktigt att den även i fortsättningen har en viktig strategisk betydelse för produktionen av hälsovårdstjänster.

Investeringarna nästa år har ett tak på 1,5 miljoner och efter ett antal år med rasande takt på så skulle det vara bra att vi under ett par år kunde hålla en balanserad investeringstakt.

Under nästa år har Nykarleby flera andra utmaningar att fundera på. Normens skola och övriga fastigheter behöver i något skede realiseras eller tas i bruk på ett lämpligt sätt. Arbetet kring Kanäs oljehamn har tagit viktiga steg framåt men en viss oro över framtiden finns och långsiktiga lösningar behöver fås till stånd. Stadsdirektören kommer, som det ser ut nu, att under nästa år lämna sin tjänst och en ersättare behöver utses. Fullmäktigeval kommer att förrättas och en av de riktigt stora frågorna är om- och hur vi kommer att hantera Covid-19 pandemin nästa år. En annan är om pälsdjursekonomin stabiliseras under 2021.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: