Digital anpassning brådskar

Många upplever att traditionell telefonkommunikation mer och mer fasas ut bland ungdomar. Det finns undersökningar som visar att många yngre idag rent av ogillar att prata i telefonen, som för många är en digital apparat som används för allt annat än samtal. Kommunikationen inom familjerna med tonåriga barn- och barnbarn övergår också till att bli allt mer digital, något som för många mor- och farföräldrar säkert blivit inkörsporten till dataåldern.

När det gäller vanliga telefonsamtal, ungdomar emellan är det frågan om ifall detta egentligen inte försvunnit helt och hållet. Myndigheter, social- och hälsovård och offentliga institutioner har ett mycket stort anpassningsbehov. System måste utvecklas som kompletterar traditionell telefon- och e-post med fungerande och responsiva chattfunktioner. Handeln har insett behovet av att snabbt kunna ge service via chattar och att hand om sina kunder via chattoperatörer istället för att tvinga dem att vänta i långa telefonköer.

Det är dock en bit kvar innan den offentliga sektorn hunnit ikapp behovet av digital anpassning. Det finns idag chattar som ger rådgivning åt exempelvis ungdomar och även polisen har nätnärvaro. Skatteverket är en myndighet som utvecklat sina chattfunktioner mycket väl och även en del kommuner har insett behovet av att utveckla chattkommunikation. Det är långt ifrån hopplöst, men en helt ny generation av digitala rådgivaren kommer att behövas i framtiden. Socialarbetare, ungdomsrådgivare, sjukvårdspersonal och rådgivare inom barnskydd och polis måste i framtiden ha strategier, kompetens och resurser för att ge sig in i den digitala världen.

Chattoperatörer behöver inte svara omedelbart men de behöver alltid svara. Chattoperatörer har möjlighet att i lugn och ro reda ut ärenden och vid behov återkomma eller lämna över ärendet åt en lämplig handläggare. Det finns många fördelar med den här typen av kommunikation. Kommunikation kan vid behov dokumenteras av myndigheter men naturligtvis även kunna raderas. När det gäller forum som Tiktok, Instagram och Snapchat måste även dessa tas med i utvecklandet av digitala strategier.

Människorna bakom de sociala problemen, illamåendet och även kriminaliteten, som kostar samhället miljarder, använder de här forumen som plattform för kommunikation. I framtiden borde exempelvis rådgivare inom social- och hälsovården exempelvis ges bättre möjligheter att kontakta utsatta klienter eller riskgrupper över sociala medier. Även polisen borde vid behov kunna göra sin närvaro känd eller vid behov ge korrigerande rådgivning och myndighetsansvisningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: