Republikanskt vägskäl väntar i USA

Under ett nervkittlande dygn höll världen andan under de första dagarna av 2021 och fäste ögonen på det amerikanska parlamentet som stormades av en uppretad folksamling. Försök till statskupp var ett meddelande som kablades ut och som omfattades av internationell press och politiska ledare över hela världen. Anklagande beskyllningar riktades mot den avgående amerikanske presidenten, som i ett allt mer pressat läge, tömde de sista reserverna i sin verktygsback för att få hålla sig kvar vid sitt ämbete.

Att bibehålla den politiska stabiliteten i USA är i allra högsta grad en viktig fråga under den kommande mandatperioden. Det demokratiska partiet, kommer som det ser ut nu, att ha majoriteten i de bägge kamrarna i Kongressen och presidentposten de närmaste åren. Det republikanska partiets möjligheter att blockera lagförslag, som presidenten vill driva genom, kommer att vara mycket liten.

Vilken väg republikanerna ska söka i den post-trumpska världen kommer att vara avgörande för om partiet ska lyckas utmana demokraterna 2024. Ifall partiet går in för att förlänga sitt äktenskap med Donald Trump tyder mycket på att partiet kommer att tvingas luta sig mot radikaliserade medborgare och extrema medborgarrörelser.

Det stora antal republikanska beslutsfattare som tagit avstånd från den avgående presidenten och det starka mandat som givits den tillträdande administrationen gör denna väg mycket riskabel.

Vilken väg är det då att gå för republikanerna? Det konservativa partiet, som ser sig som väktare av de amerikanska frihetsidealen, måste hitta en ny väljarbas som ersätter de amerikanska medelklassväljarna. Hur partiet ska framstå som ett trovärdigt alternativ för såväl moderata konservativa medelklassväljare samtidigt som missnöjda, radikaliserade väljare ska kunna attraheras till partiet är utmanande.

Det framstår allt mer som om att det etablerade USA fått nog av polarisering och vågar man vara optimist så kanske vägen framåt nu kan leda till ett mer balanserat förhållande mellan de bägge statsbärande partierna. Republikanernas roll i det arbetet är oerhört viktigt. Partiet måste profilera budskap som utmanar demokraternas politik de närmaste fyra åren. Republikanerna måste också få sina budskap att kännas relevanta för de grupper som känner besvikelse och frustration. Det blir en svår balansgång för partiet.

Ett republikanskt parti kommer alltid att behövas i amerikansk politik. De bägge statsbärande partiernas viktigaste uppdrag är på sätt och vis att hålla samman det väldiga landet, med ett femtiotal delstatsregeringar och massor av intressegrupper och kooperativa maktorgan, på ett sådant sätt att en stark centralförvaltning har trovärdighet, auktoritet och handlingsförmåga.

Det är sist och slutligen den politiska stabiliteten som är fogmassan i det som definierar de förenade staterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: