Värdig Topeliusfest även digitalt

Nykarleby är en författarnas stad. Topelius har lyfts fram mycket brett i staden och trots att författarens 200-års jubileum ligger två år bakom oss har staden lyckats ta fasta på arvet efter Zacharias Topelius och göra sagoberättaren till en levande kulturbärare för staden.

Årets Topeliusfest gjordes digitalt och det är inspirerande att se hur väl staden anpassat sig till en allt mer digital verklighet. I samband med Topeliusfesten tilldelades stadsbibliotekets stipendium Ella Liljeqvist från Topeliusgymnasiet och stadens kulturpris gick till författaren Anita Wikman.

Ett mycket varmt och intressant inlägg var ett samtal mellan FD Anette Kronholm-Cederberg och Anita Wikman, där kulturprismottagarens författarskap och författargärning diskuterades.

Anette Kronholm-Cederberg, har i flera sammanhang uppmärksammats för projektet Skrivande skola 2020-2023. Speciellt under Topeliusdagen är det lämpligt att lyfta upp gymnasielektorn i modersmål, FD Anette Kronholm-Cederbergs arbete, tillsammans med våra lärare, för att höja skrivkunnandet bland våra elever.

I det omfattandet projektet, finansierat av Svenska Kulturfonden och Svenska Folkskolans vänner, finns ett flertal fokusskolor. Topeliusgymnasiet och enhetsskolan i Nykarleby fungerar som pilotskola för projektet. Såväl lärare som elever engageras i projektet och målsättningen är att höja kompetensen inom skriftlig framställning.

Stadsdirektören Mats Brandts välkomsttal lyfte fram bland annat hur viktigt det är att ungdomen ges möjlighet att ta åt sig förmågan att uttrycka sig i skrift.

Jonas Forsbacka framförde festtal med personliga reflektioner kring litteratur och läsande. Ida Björkman delade med sig av pianomusik och sång. Stadsdirektören höll välkomsttal och Laura Holm gjorde ett utmärkt arbete som konferencier. Delegationer från välfärdsnämnden och biblioteket lämnade över premieringarna.

En värdig och fin Topeliusfest och hann du inte se den så finns länken här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: