Även beslutsfattandet automatiseras

Digital teknik och modern informationsteknologi är områden som såväl den finländska som den svenska regeringen är mycket intresserade av. Den enorma informationsmängd som finns om alla medborgare idag är på många sätt utmanande men ger också helt nya möjligheter att utforma tjänster, rådgivning och beslutsfattande.

Utgångspunkten att beslutsfattande måste göras av ett myndighetsorgan eller en myndighetsperson diskuteras idag eftersom en hel del myndighetsbeslut kan göras automatiskt utgående från en digitalt anhängiggjord ansökan. Informationsdatabaser sammankopplas och ger hypersnabba, automatiserade granskningsprogram möjlighet att reda ut förutsättningar för myndighetsbeslut.

Skattemyndigheterna är i framkant när det gäller att utveckla automatiserade system för beslutsfattande och nu kommer även statliga- och kommunala myndigheter efter.

Erfarenheterna har varit goda av det automatiserade beslutsfattandet. Snabbheten ökar när manuella granskningar av sökandes uppgifter omedelbart kan fastslås utan manuella granskning. Även lika behandling av ärenden tryggas.

Det försnabbar processerna för sökanden, minskar behovet av byråkrati och sparar i slutändan också pengar.

Regeringen har tillsatt en arbetsgrupp för att reglera och se över hur automatiserat beslutsfattande kan utvecklas inom den offentliga sektorn.

Det här är mycket intressant och samtidigt som det också väcker en viss förskräckelse och osäkerhet.

Faktum är att den byråkratiska tjänsteproduktionen i Finland är dyr- och en ökad automatisering av beslutsfattande och produktion av myndighetstjänster på sikt inte kan undvikas.

Systemen förväntas i förlängningen också vara självlärande och kunna identifiera oklarheter, oskäligheter och brister. Sådant bör i förlängningen kunna klaras upp med att delar av ärenden vid behov ska kunna övertas av tjänstemän och handläggare. I slutändan är det viktigt att myndighetsbeslut också kan granskas innan de slås fast och att besvärs- eller korringeringsanvisningar är enkla och tydliga för sökanden.

I framtiden kanske beslut om barndagvårdsplatser, åtgärdstillstånd på sommarstugor, ansökan om föreningsbidrag, anhållan om FPA- och arbetslöshetsersättning görs automatiskt. Beslutet har man i e-posten två minuter efter ansökan och är man missnöjd så begär man ny behandling.

Är vi mogna för att ta ännu ett steg i den tekniska utvecklingen?

Länk till justitieministeriets arbete kring automatiserat beslutsfattande här

Länk till den svenska riksrevisionens arbete kring automatiserat beslutsfattande här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: