Kameror på torget

Många stadsbor har engagerat sig i ofog kring torget i Nykarleby och den utsatta situationen berörda företagare befinner sig i. Det är ett välkommet och viktigt engagemang som visats.

Vi har orsak att vara tacksamma mot de frivilliga föräldrar och aktiva som deltagit i den viktiga föräldrar på stan-verksamheten och det är skäl att understryka hur viktigt det är med dialog mellan barn och vårdnadshavare om att respektera allmän- och andras egendom.

Frågan om videoövervakning har lyfts fram som en lösning och stadsstyrelsen och stadsfullmäktige har behandlat frågan på initiativ av en fullmäktigemotion i januari 2019. Användningen av videoövervakning på offentliga områden regleras i lagstiftningen och det är viktigt att understryka att Nykarleby stad inte har rätt att videoövervaka torget.

Den rätten tillkommer enbart polisen. Det betyder att kameraövervakning av torget kan göras baserad på en begäran till polisen. Kameror för ändamålet införskaffas, i så fall, och monteras på stadens bekostnad och kopplas till polisens ledningscentral i Seinäjoki. Polisen övervakar området och uppbär en avgift för detta. När ärendet utreddes var avgiften 2600 euro per kamera och år.

Stadsstyrelsen röstade om ärendet och bland annat kostnadsaspekten och goda förhoppningar på arbetet med att engagera föreningar och vuxna på stan lyftes fram som argument för att inte gå vidare med videoövervakning. Även en misstanke om att ofoget skulle flyttas till andra platser fördes fram.

Stadsstyrelsen har dock beredskap att vid behov öppna frågan på nytt och i skenet av den diskussion som nu förs och de uppenbara problemen med att åtgärda ofoget hoppas jag att stadsstyrelsen tar upp ärendet till ny behandling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: