Statsministern brände valkrut

Statsministern väckte en hel del frågande ögonbryn, även bland de egna regeringsleden när hon öppnade frågan om att öka progressionen i kommunalskatten och öka skattetrycket för löntagare med en månadslön före skatt på över 4000 euro.

Det här är långt ifrån en ny tanke och även en principiell fråga som är ganska enkelt att väcka bifall bland vänsterns anhängare. Största delen av de som kämpar med en ekonomisk vardag är människor som faktiskt har mindre än 4000 euro i månaden.

Men varför öppnar statsministern frågan nu? Regeringsprogrammet öppnar inte för några radikala skattereformen och inte heller under halvtidsmanglingen för några veckor sedan väcktes frågan till liv.

För en statsminister finns det väldigt litet utrymme för att parti-politisera, eftersom denne oftast har fullt sjå med att bibehålla arbetsfreden inom regeringen, men i ett läge där kampen om vem som ska bli Finlands största kommunparti verkar ligga och väga så kan heller inte statminister låta bli att öppna frågor som engagerar de egna väljarna.

Frågan om att öka progressionen i kommunalskatten för löntagare som når över medel/medianlönen i Finland är något som många socialdemokrater säkert omfattar, även fast de själva når över gränsen.

Ifall statsministern med allvar och ordning och reda skulle vara beredd att börja driva frågan så skulle frågan tidigare ha väckts inom regering och gränsöverskridande diskussioner mellan partierna skulle också ha förts.

Det finns behov av att diskutera skattereformer de närmaste åren, främst med tanke på den omfattande hälsovårdsreformen som är på kommande. Beskattningsrätten för landskapen är en fråga som säkert kommer att aktualiseras de närmaste åren. I den diskussionen skulle det säkert finnas utrymme för en diskussion om progression i kommunalskatten.

Att statsministern slog det här kortet i bordet några veckor före kommunalvalet är svårt att se som något annat än en politisk manöver för att mobilisera det egna partiet i ett viktigt och osäkert val. Om det sedan är en fråga som SDP kommer att börja driva i regeringen efter kommunalvalet eller lyfta den inför riksdagsvalet blir intressant att se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: