Ta varningarna på allvar

De senaste åren har flera oroliga signaler kommit från jordbruksorganisationerna om att EU-politiken allt mer missgynnar finländska landsbygdsföretagare och försvårar landsbygdsutvecklingen. Det här är varningssignaler som måste tas på mycket stort allvar.

Ett flertal initiativ och politiska processer som i allra högsta grad påverkar Finland, vår landsbygd och våra framtida utvecklingsmöjligheter behandlas som bäst i EU. Tunga frågor som mycket konkret påverkar vår vardag, det finländska näringslivet och i allra högsta grad Österbotten.


Den politiska behandlingen i Bryssel påverkas starkt av lobbyorganisationer som har stora resurser till sitt förfogande, starka nätverk och erfarenhet av intressebevakning. Det här är politiska processer som känns långt från vår vardag och som ofta upplevs som svåra att påverka och att få grepp om.

Synen på skogsbruk, djurhushållning och infrastruktur i många av de stora medlemsländerna, är ofta mycket avvikande från den som finns i Finland. Största orsaken till detta är naturligtvis helt andra befolkningskoncentrationer, geografiska förutsättningar men också en mer radikaliserad och ideologiskt färgad politik.

Allt detta borde ges mycket mer uppmärksamhet och vi är i behov av en öppen och informativt inriktad dialog kring de frågor som diskuteras i Bryssel. Det är långt ifrån självklart att mellaneuropeiska beslutsfattare har tillräcklig kunskap och engagemang för att ta till vara och uppmärksamma våra behov.

Finlands intressen bevakas i slutändan av en handfull parlamentariker och ämbetspersoner. Dessa personer har ett otroligt tungt uppdrag när det gäller att informera om vårt lands speciella förutsättningar och begränsningar.

Finland är i behov av ett rejält uppvaknande när det gäller att inse hur viktiga våra europarlamentarikers roll är och hur viktigt det är att de är engagerade, kunniga och motiverade för sina uppgifter. Det finns säkert också behov av en djupare, upplysande och mer analytisk journalistisk bevakning av europapolitiken och i synnerhet den parlamentariska- och politiska behandlingen av, för Finland relevanta, ärenden i EU-parlamentet.

 Vi gör ett mycket stort misstag när vi förlorar oss i de villfarelserna. Den politiska agendan som finns i de stora medlemsländerna påverkar i allra högsta grad vilka frågor som lyfts i parlamentet och detta är en utmaning för små, perifera länder som Finland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: