Nykarleby Fullmäktige

Torsdagen 19.8.2021 var en mycket speciell dag. Att bli vald till fullmäktiges ordförande i min hemstad är en mycket stor ära och samtidigt en mycket intressant och spännande uppgift.

Fullmäktige i Nykarleby består av ett rekordstort antal nya ledamöter och det gör det inspirerande att påbörja arbetet. Ser fram emot nya impulser, gott samarbete med de politiska partierna i fullmäktige och med stadens tjänstemän.

MITT ANFÖRANDE FRÅN SALEN 16.8.2021

Bästa fullmäktigeförsamling, och övriga åhörare

Jag vill tacka er för den här fantastiska möjligheten att leda Nykarlebys fullmäktigeförsamling.

Hyvät valtuutetut, Haluan kiittää teitä kaikkia tästä mahtavasta mahdollisuudesta saada johtaa tämä demokraattisesti valittu kokoonpanoa, joka mielestäni on suomen paras kaupunginvaltuustoa.

Bästa fullmäktigeförsamling

Det är inte fullmäktigeordförandes uppdrag att använda sin plats som talesman för fullmäktige för att lyfta fram sig själv.

Fullmäktigeordförandes uppdrag är att använda sin position för att lyfta upp hela fullmäktige, leda ordet i den här salen och verka för att ni fullmäktigeledamöter får en rejäl och rättvis chans att lyckas med era uppdrag.

Jag tycker inte att fullmäktigeordförande är det finaste politiska uppdrag man kan få i en fullmäktigeförsamling eftersom man får leda fullmäktigeförsamlingen. Jag anser att det är det finaste uppdraget eftersom man får förtroendet att tjäna en församling med mycket speciella och utvalda människor, som bedömts som de mest lämpliga att föra, i det här fallet nykarlebybornas, talan.

Det är ett förtroende jag tar på mycket stort allvar. Jag känner nästan alla i den här församlingen och jag är övertygad om att vi tillsammans har de färdigheter som tryggar kvaliteten på fullmäktiges arbete de närmaste fyra åren.

Politiken ska ha utrymme för debatt och även för konfrontation mellan åsikter, övertygelser och ideologier. Politiken kännetecknas idag allt mer av ett hårdare debattklimat och många upplever att rollen som politiker är obekväm och stundom mer än rimligt krävande.

Som fullmäktiges ordförande ser jag det även som mitt ansvar att ni kan känna att de beslut som fattas tillkommer på ett rättvist, rejält och balanserat sätt där era åsikter på ett sakligt sätt noterats och beaktats.

Det kommer ändå kvällar när ni går hem från era möte och är missnöjda över beslut som fattats, ni ska inte tro annat. Ramarna för de kommunala besluten och andra människors och grupperingars åsikter begränsar och leder ofrånkomligen till tillkortakommanden och kompromisser – det är en del av demokratins spelregler.

Det är genom eget engagemang och vilja att lära sig och även ta debatterna som man utvecklar sina politiska färdigheter. Det är en livslång process och en stor del av er har nu inlett en intressant och mycket lärorik resa som.

I slutändan ska denna sal vara ett rum där vi respekterar varandras olikheter, åsikter och värderingar. Det är också en förutsättning för att vi ska nå fram till de goda beslut som invånarna i Nykarleby har rätt att förvänta av oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: