Regionalval fordrar nytt perspektiv

Utvecklandet av social- och hälsovårdstjänsterna i Österbotten är en mycket omfattande process som ställer stora krav på den nya välfärdsområdesförvaltningen, men även på kommunerna.

I framtiden kommer inte kommunerna att ansvara över de viktiga social- och hälsovårdstjänsterna, i stället kommer ansvaret att ligga på de ny välfärdsområdena.
Ramarna för hur tjänsterna ordnas har slagits fast av riksdag och regering och nu får välfärdsområdena i uppdrag att utgående från befintliga vård- och servicestrukturer koordinera och utveckla de tjänster som tidigare upprätthållits av kommunerna eller kommunala samarbetsstrukturer.


I förberedelserna deltar kommunerna via ledande förtroendevalda och tjänstemän i en styrgrupp utsedd för att bereda iståndsättandet av Österbottens välfärdsområde. Ett lagstadgat, temporärt organ förbereder samtidigt för den nationella reformen. I välfärdsområdesvalet 23.1 2022 kommer ansvaret för hur sjukvårds- och hälsovårdstjänster organiseras i Österbotten att övergå till direkt förtroendevalda i ett gemensamt välfärdsområdesfullmäktige. I valet kan alla som har sin hemkommun i de österbottniska kommunerna rösta.
ANNONSDe som kandiderar i valet och blir invalda kommer ofrånkomligen att ha ett stort ansvar för att bevaka de egna kommunernas servicekedjor inom sjuk- och socialvården. Ett stort ansvar kommer också att ligga i det långsiktiga arbetet med att utveckla sjuk- och socialvårdstjänsterna i hela Österbotten. Ett nytt regionalt och österbottniskt perspektiv för framtida beslutsfattare inom social- och hälsovården med ett ansvar som går längre än innanför den egna kommunens gränser kommer därmed också att bli nödvändigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: