Mitt anförande från SFP:s partimöte 9.10

Bästa fullmäktige

Regeringen behöver hitta långsiktiga och hållbara lösningar för att motarbeta söndervittringen av vägnätet. Min hemstad Nykarleby utgörs av en stadskärna som binds samman med byavisa tätorter genom ett vägnät som de senaste åren, under vissa perioder är knappt farbart.

Det här är knappast något okänt fenomen och från hela landet hörs krav på vägförbättringar. Samtidigt som resurseringen till NTM-centralerna är otillräckligt för att genomföra nödvändigt underhåll- och grundförbättringar har det under ett antal års tid kommit rapporter om att vägnätet förfaller snabbare än vad vägförvaltningen hinner åtgärda det.

Det här är mycket oroväckande och har bland annat lett till ett osunt fenomen, när kommunerna frestas och nästan tvingas att bära pengar till NTM-centralerna för att få dem att prioritera deras vägar.

Att dragkampen om resurser till statliga vägar tillspetsas genom att spendera kommunala skattemedel är en ohållbar ekvation som ofrånkomligen gör kommunernas kärnverksamhet blir lidande och gynnar kommuner som har pengar att satsa i delfinansieringsengagemang samtidigt som andra kommuners vägnät förfaller i ännu snabbare takt.

Vår regering har, trots mödosamma Covid-19 utmaningar lyckats driva genom en regionalförvaltningsreform för social- och hälsovården i syfte att jämna ut regionala orättvisor, hantera accellererande kostnadsspiraler och effektivera användningen av gemensamma resurser.

Samma modiga tänkande och kreativa framförhållning krävs nu också för att vi ska kunna rädda vårt vägnät!

Bästa fullmäktige

Det kan mycket väl hända att vi behöver en förvaltningsreform inom vägförvaltningen där man ser över beskattnings- och finansieringsmodellerna för statliga- och kommunala vägar. Det kan också hända att det helt och hållet är en finansieringsfråga – och i sådant fall måste statsbudgeten fyllas med mer anslag till vägförbättringar. Ökad låneupptagning  och skattehöjningar är långt ifrån trevliga agendor att lyfta till diskussion men misslyckas vi med att upprätthålla infrastrukturen och beboeligheten i landsbyggden står vi på sikt inför enorma samhälls- och socioekonomiska utmaningar.

Det här är svåra frågor för regeringen men jag tror att SFP, med engagerade riksdagsmän och ministrar, har alla möjligheter att bli en ledande kraft i det arbetet.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: