Utmaningar för Österbotten

Sjukvårdsdistriktets styrelseordförande Hans Frantz välkomnade kommunala beslutsfattare och även statliga sjukvårdsbyråkrater till informationstillfället med minister Krista Kiuru.

Vasa Centralsjukhus stod värd för beslutsfattare och ledande kommunala tjänstemän på tisdagen, 9.11. Minister Krista Kiuru som deltar i en omfattande välfärdsturné mellan sjukvårdsdistrikten lyfte varnande finger för Österbotten.

Österbotten är ett av de sjukvårdsdistrikt där väntetiderna, nationellt sätt, är långa för patienterna och det krävs åtgärder för att förbättra detta. Ministern efterlyste åtgärder för att uppfylla nationella målsättningar.

Välfärdsberedningsarbetet kommer under 2022 att slå fast de riktlinjer som det österbottniska sjukvårdssamarbetet ska organiseras enligt. Största delen av det strukturella arbetet börjar vara klart men det finns ännu områden där det krävs åtgärder och insatser på detalj- och avdelningsnivå.

Personalresursering och personalpolitik är tunga frågor som kräver insatser och där det ännu finns behov av att hitta lösningar som tryggar funktionalitet och trivsel. Detta var en fråga som berördes ett antal gånger i samband med ministerns turné.

Vidare är också patientdatasystemet ett krävande ärende där staten har ett stort ansvar för att arbetet går framåt. Frågan om det lämpligaste vore ett gemensamt, nationellt system lyftes upp men från regeringshåll påtalar man enskilda systems utsatthet, exempelvis vid störningar eller till och med sabotage.

Olika system som ändå kan kommunicera med varandra torde vara optimalt men det finns heller inga ”billiga” lösningar.

Ministerns uppmaning till sjukvårdsdistrikten om att visa ”modigt ledarskap” kändes på sätt och vis som att förväntningarna på klar och välplanerad styrning av processerna från statens sida inte ska överskattas. Bollen ligger i allra högsta grad på de självstyrande välfärdsområdenas planhalva och hur framgångsrika vi blir ligger i vår egen förmåga att få vårdstrukturerna att fungera och att lösa konkreta problem i det löpande arbetet kring sjukvård och administrativa processer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: