Tillgänglighet är allas ansvar

I början av december ordnades ett seminarium i Munsala Ulla-Stina Åman, Anna Caldén och Elias Vartio, juridiskt ombud för SAMS informerade om aktualiteter kring lagstiftning och utvecklingsfrågor som berör funktionshindrade.

Funktionshinderkortet som presenterades på tillfället gör det möjligt att snabbt och smidigt informera om begränsningar och specialbehov som funktionshindrade har. Istället för att varje gång tvingas gå genom och redogöra för sina funktionshinder kan man smidigt och även digitalt kunna informera via kortet.

Genom olika symboler och genoms skanningsbara koder kan funktionshindrade enkelt kommunicera sina specialbehov

Ett annat kort som uppmärksammats och som också kommunicerar specialbehov är det så kallade ”toapasset” eller ”vessapassi” Människor som har specialbehov relaterade till t.ex. tarmsjukdomar kan behöva möjlighet att snabbt få tillgång till en toalett.

Vessapassi är något som företag och offentliga byggnader kan marknadsföra och visa att människor med specialbehov kan be om tillgång till badrum.

Det här är små men mycket viktiga och funktionella hjälpmedel för att öka tillgänglighet och tryggheten för människor som har specialbehov. Att öka medveten för funktionshinderskortet och även toapasset är områden där serviceföretag och offentliga inrättningar har alla möjligheter att bli föregångare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: