FRIVILLIGA BRANDKÅREN

Den 8 december ordnade SFP ett utmärkt seminarium om räddningstjänsterna. Deltog i det digitala seminariet gjorde även riksdagsledamot Anders Norrback. Flera utmaningar framkom i diskussionerna när det gällde den frivilliga brandmannamodell som är allmänt förekommande i Finland.

Bland annat framkom att av de 15 000 frivilliga avtalsbrandmän som finns registrerade är knappt hälften aktivt med i verksamheten. Det förefaller uppenbart att systemet med halvordinarie brandmän är i behov av åtgärder för att i framtiden orka mobilisera den mängd frivilliga som behövs vid olyckor och tillbud där det krävs större grupper med välutbildat räddningsmanskap.

Systemet med halvordinarie brandmän är mycket kostnadseffektivt i förhållande till att upprätthålla samma styrka med fast anställd personal. Seminariet finns tillgängligt på Facebook under SFP-studion och ger ett brett och hälsosamt perspektiv på utmaningarna inom produktionen av räddningstjänster.

Att uppdraget som frivillig brandman känns meningsfullt och intressant, samtidigt som det medför en saklig ersättning, är viktiga ingredienser för att engagemang ska kännas lockande. Ansvaret för att utveckla systemet med halvordinarie brandmän är ett av de viktiga uppdrag som behöver tas på allvar inom den nya välfärdsområdesförvaltningen i Österbotten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: