NÄRVÅRDAT ÄR BÄST!

Österbotten har ett välfungerande nät med välfärdscentraler, eller tidigare hälsovårdscentraler, som producerar bashälsovård. Det pågår hela tiden en process inom specialsjukvården, framför allt den svåraste delen, som leder till omfattande specialisering och centralisering. Utgångspunkten för lokalproducerade sjuk- och hälsovårdstjänster ser dock annorlunda ut och erbjuder goda utvecklingsmöjlighet för de lokala välfärdscentralerna.

Den nationella reformens syfte är att stärka bashälsovården. Det nätverk som redan finns i Österbotten är en bra grund att stå på för att främja tillgängligheten. Österbotten är långsträckt med starka närsamhällen och med en stor del av befolkningen som bor i landsbygdsmiljö eller glesbygd.

Vårdkedjorna inom social- och hälsovården är ofta uppbyggda på att det finns en stark, vårdproducerande enhet i närområdet. Detta stöder vården som produceras på lokala bäddavdelningar, åldringsvården och inom hemsjukvården. Verksamheten i dessa välfärdscentraler har byggts upp och optimerats under flera årtionden och kan inte fullt ut kompenseras, exempelvis med mobila förstahjälp-tjänster eller digitala läkartjänster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: