MÄNNISKOVÄRDET FÖRST!

Graden av hur civiliserat samhället är framgår av hur vi behandlar de svagaste, brukar det heta. I de nya välfärdsområdena kommer det här att framgå med all tydlighet i hur vi ordnar social- och hälsovården. En av de stora politiska frågorna kommer att handla om med vilka värderingar vi leder de här nya, stora kolosserna till organisationer som kommer att ha tusentals anställda.

Jag tänker i synnerhet på de äldre i det här hänseendet. En nationell undersökning av äldres ställning inom vården och omsorgen pekar på att här finns mycket att förbättra. Under 2018–2019 riktades 317 klagomål där man ansåg att äldre försummas inom vården och omsorgen till regionförvaltningsverken runtom i landet. Nästan 40 procent av ärendena var upprepningar av tidigare klagomål.

Till välfärdsområdets stora fördelar hör att det finns ordentliga förutsättningar att lägga resurser på kvalitetsarbete och systematiskt samarbete kring integration. För att främja en kvalitativ vård och omsorg samt självbestämmande för äldre behövs samarbete på alla nivåer, från det praktiska vårdarbetet till kvalitetsutveckling, kontroll och övervakning.

Jag hoppas att folk använder sig av sina demokratiska rättigheter och röstar i välfärdsområdesvalet, så att vi kan arbeta för att lägga mänskovärdet i fokus i framtidens social- och hälsovård.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: