Topeliusfest 14.1.2022

Jag hade fredagen 14.1.2022 förmånen att få framföra stadens hälsning på Topeliusfesten på Kulturhuset Scala.

Du helige himlens Herre,
hör lilla fågelens bön:
ack, hur är din jord så ljuflig!
Hur är din himmel så skön!
O låt våra sjöar stråla
klart uti vår kärleks brand!
O Herre, lär oss att älska,
o lär oss älska vårt land

Den sista versen i Topelius Sommardag från Kangasala är enligt mitt förmenande den kanske vackraste och mest lyriskt berörande texten i den finlandssvenska sångskatten.

Det är lätt och skönt att sjunga en Sommardag i Kangasala och när sången sjungs fylls man så gott som ofrånkomligen av en varm och lätt euforisk känsla. Den välavstämda och berörande prosan är, med hjälp av Gabriel Silens utsökt genialiska tonsättning, utformad för att nå och beröra våra hjärtan.

Topelius deltog i sitt verk från 1853 i arbetet med att ge liv åt ett nationellt medvetande i vårt land. Den lilla fågelns bön till vår herre kan man tolka som Topelius sätt att försöka tända det finländska folkets kärlek till sitt land. Den lilla fågelns vädjan är en vädjan till våra hjärtan, och det är en vädjan som enligt Topelius var rättfärdig inför Gud och stod över värdsliga härskares anspråk på vår nation.

Topelius var en av vår nations viktigaste fäder och han använde sin talang och sin passion för lyriken samt en stark önskan om nationellt uppvaknande för att forma, definiera och förmedla bilden av en finländsk nation.

Topelius gjorde ett gott arbete och mycket av det ser vi frukterna av idag. Utan Topelius tror jag att Finland skulle ha sett annorlunda ut idag.

Hyvä juhlaväki
Zacharias Topelius on ollut erittäin tärkeä suomalaisen kansan sielun muovaamisessa. Voimme ylpeänä sanoa, että yhdestä kaupunkimme pojista tuli yksi maamme isistä.

Hyvät osallistujat, Uudenkaarlepyyn kaupungin ja kaupunginvaltuuston puolesta toivotan teille mukavaa ja kaunista topeliusjuhlasta.

Jag är inte bara tacksam och stolt över att få dela hemstad med Topelius jag är också tacksam och stolt över att ikväll få framföra Nykarleby stads hälsning till kvällens festpublik. Jag vill också passa på att tacka arrangörerna och alla deltagare i kvällens festprogram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: