BESKATTNINGSFRÅGAN BRÅDSKAR INTE

ÖT och VBL rapporterar om välfärdsområdesskatt som en vattendelare för kandidaterna. Det är en fråga som i sig är principiellt viktig, men samtidigt är det ingen fråga som behöver avgöras inom de närmaste åren. Många andra stora utmaningar måste lösas inom välfärdsområdena innan beskattningsfrågan egentligen behöver aktualiseras. Välfärdsområdena behöver få personalfrågor, vårdkedjor, förvaltningsstrukturer, samarbetsmodeller och en gemensam verksamhetskultur att fungera i första hand.

”Beskattningen behöver ses som en helhet och skattetrycket måste vara balanserat och hållbart.”

Den parlamentariska kommitté som utrett frågan har konstaterat att en bedömning av hur nödvändigt det är att införa en landskapsskatt bör göras vid en tidpunkt då det finns tillräckligt med erfarenhet av hur väl finansieringen av välfärdsområdena fungerar. Beskattningen behöver ses som en helhet och skattetrycket måste vara balanserat och hållbart.

Beskattningsrätt för välfärdsområdena kan vara motiverad om det sporrar till effektiv verksamhet, förstärker självbestämmandet och ger utrymme för de demokratiskt valda beslutsfattarna att besluta om frågor viktiga för framtiden. Under den första tidens inkörningsperiod föredrar jag ändå att nuvarande skattesystem kvarstår som helhet, detta tills vi har fått kontroll över en enorm mängd praktiska frågor som vi står inför i den här stora förändringsprocessen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: