Hållbar arbetsmarknad

Mitt anförande från SFP:s partidag 22.5.2022

Finland är ett väl fungerande avtalssamhälle och det visar sig mycket väl i hur arbetsmarknadsparterna i vårt land kan komma överens om löneuppgörelser.

Regeringen har med relativt lätt hand kunnat överlåta avtalsprocesserna åt facket och arbetsgivarorganisationerna med vetskapen om att det är processer som löser sig efter den sedvanliga armbrytningen om allmänna löneförhöjningar och branschvisa specialarrangemang.

När vi nu ser konflikterna på uppsegling inom förbunden som representerar vårdare och de offentligt anställda skulle jag i mitt anförande vilja efterlysa ett aktivare ledarskap och tydligare engagemang från regeringen.

På bordet ligger inte bara årsvisa förhandlingar om löner och förmåner utan även vårdsektorns fortsatta konkurrenskraft och en rättvis och tillräcklig löneutveckling inom hela den offentliga sektorn.

Inflationseffekterna kommer detta år att vara mycket stora och framför allt låginkomsttagarnas situation kommer enligt bedömare att bli mycket svår mot slutet av året.

Att tillgodose de krav som arbetstagarorganisationerna har kommer att bli enorma utmaningar för våra kommuner och även för den privata sektorn. Välfärdsområdena som kämpar med löneharmonisering, strategiska projekt och effektiverad samverkan inom sina områden befinner sig i en situation där det blir allt svårare att behålla och rekrytera ny arbetskraft.

En hållbar och märkbar förhöjning av vårdarlönerna efterfrågas brett. Att arbetsmarknadsparterna och de nya välfärdsområdena ska klara av att genomföra detta tror jag inte lyckas utan initiativ och utfästelser av regeringen. Jag tycker man på sätt och vis kan säga att välfärdsområdena är gisslan i en tuff arbetsmarknadsförhandling som de egentligen inte kan göra något åt.

På många sätt känns 2022 som ett förlorat år när det gäller arbetet med att hitta de rätta formlerna för en framgångsrik arbetsmarknadspolitik. Det skulle ha gett de nya välfärdsområdena välkommen arbetsfred om stabila överenskommelser kunnat göras i ett tidigt skede. Utan coronapandemi, Sotereform och ett europeiskt storkrig kanske vi skulle ha klarat oss bättre men framtida regeringar tror jag behöver ta lärdom, visa mer mod och ta mer initiativ, speciellt i svåra situationer som den vi nu befinner oss i.

SFP är ett parti som med omsorgsfull, människonära hand och god framförhållning har väldigt mycket att ge i kampen med att göra Finland till världens bästa arbetsgivare.

Regeringen är inte den som ska diktera arbetsmarknaden men den har alla möjligheter att genom sin egen aktivitet styra och uppmuntra avtalsparterna till långsiktigt hållbara och kloka beslut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: