Kött ska få vara kött!

Läs gärna min insändare från ÖT/VBL 4.7.2022. Livsmedel bör namnges på ett sådant sätt att de rättvist och klarläggande hänvisar till vad de innehåller.

Frankrike går in för att förbjuda hänvisningar där vegetariska livsmedelsprodukter marknadsförs som alternativ till bland annat bacon, korv, hamburgare och biffar.

Beslutet har mötts av blandade reaktioner, men det finns mycket goda argument för en bättre definierad reglering av produktspecifikationer. Marknadsföring ska inte missleda konsumenter och att marknadsföra vegetariska produkter genom att skapa associationer till köttbaserade produkter kan på goda grunder ifrågasättas. Konsumentens rätt att få en riktig och lättförståelig definition av livsmedlets sammansättning är en viktig och grundläggande princip.

Inom EU är också stora mängder livsmedelsprodukter omfattade av en skyddad ursprungsbeteckning, som till exempel Gorgonzola, Feta och Champagne. Tanken är att reglera konkurrens som rider på associationer till nationella och regionalt framställda livsmedelsprodukter som är starkt förankrade i kulturella och traditionella sammanhang.

Livsmedelsindustrin och livsmedelslagstiftningen i Finland borde allvarligt se över det franska exemplet. Konsumenträtten och immateriella frågor är tungt vägande principer i EU:s arbete med att upprätthålla en gemensam inre marknad.

Den vegetariska livsmedelsindustrin har de senaste åren, dessutom, visat prov på stor kreativitet och anpassningsförmåga och borde knappast behöva använda sig av vedertagna produktbeskrivningar från animaliebaserade livsmedelsprodukter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: