Räntestöd åt de mest utsatta

Det nuvarande ränteläget har kommit som en stor överraskning för många som betalar av höga bostadslån. De som inte har möjlighet att höja sina månatliga avbetalningar blir tvungna att se den sista betalningsdagen skjutas många år på framtiden.

Staten borde därför se över vilka möjligheter som finns för att stöda högt belånade småbarnsfamiljer där inkomsterna inte räcker till högre avbetalningar och där det redan är kärvt att hantera stigande energi- och livsmedelskostnader.

En åtgärd kunde vara att höja det relativt låga skatteavdraget på bolåneräntor. Men för att verkligen hjälpa de mest utsatt barnfamiljerna borde regeringen se över åtgärder riktade mot de ekonomiskt mest utsatta.

En modell vore att erbjuda möjligheten för lågavlönade och högt belånade småbarnsfamiljer att omvandla en del av bostadslånen till förmånligare och statligt subventionerade räntestödslån.

På det viset kunde familjer med låg inkomst lägga mer av sina lånebetalningar på att avkorta lån och mindre på att betala räntor.

Utgångspunkten borde vara att förbättra möjligheterna för de mest ekonomiskt och mest utsatta barnfamiljerna att behålla sina hem, och ge föräldrarna en möjlighet att få dem betalade under sin arbetskarriär.

ÖT/VBL 29.11.2022

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: