Svenskan är en nagel i ögat..

Sannfinländarna föreslog i samband med riksdagens budgetarbete i mitten av december att statsstödet till Svenska Finlands Folkting skulle strykas.

Folktinget är en organisation där de politiska partierna arbetar brett och kollegialt för att bland annat bevaka svenskspråkigas språkliga rättigheter och fungera som remissinstans för statsmakten i frågor som berör den svenskspråkiga befolkningen. Folktingets verksamhet och uppdrag är i stor utsträckning formulerad i lag och organisationen har ett eget moment i statsbudgeten.


I september formulerade Sannfinländarna
 ett så kallat finskhetsprogram där de fastslog att finska är det enda språk som förenar finländarna och att den obligatoriska svenskan ska slopas i skolan. Partiet vill också att nationalspråksstrategin, som fastslogs av statsrådet 2021 och som utformats och förankrats i ett brett politiskt samarbete sedan 2012, ska slopas och svenskans ställning som förvaltningsspråk ska nedgraderas.

Det svenska språkets ställning är en nagel i ögat och en måltavla för den sannfinländska politiken. Ett slopat statligt verksamhetsbidrag för Folktinget skulle innebära ett stopp för den viktigaste kanalen för informationsverksamhet och övergripande finlandssvensk samverkan med statsförvaltningen. Med Sannfinländarnas målsättning att nedgradera svenskan som förvaltnings- och nationalspråk är naturligtvis ett starkt folkting en oönskad organisation.

Insändare i ÖT/VBL 20.12.2022

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: