Tredje sektorns omsorg

Välfärdsområdesreformen innebär en överföring av vårdproduktionen i de finländska landskapen till centraliserade upprätthållare. Det är ett omfattande och krävande administrativt utvecklingsarbete som nu görs.

I helheten som består av främst offentliga sektorn och den privata sektorn finns även den tredje sektorn. Den tredje sektorn, som i grunden utgörs av ideella föreningar, är en viktig producent av bland annat psykosociala stödtjänster och upprätthållare av boendemiljöer för äldre.

I många fall är kommunal finansiering en förutsättning för att olika verksamheter ska kunna upprätthållas. I Nykarleby är exempelvis, Florahemmet, De gamlas hem och dagcentret Hyddan organisationer som årligen erhåller bidrag från staden. Flera österbottniska kommuner befinner sig i samma förhållande till olika inrättningar inom den frivilliga, eller så kallade tredje sektorn.

Arbetet som görs för äldre och för människor i behov av trygghet och social samvaro är värdefullt. De pengar som läggs på verksamheten ger mycket tillbaka i form av livskvalitet och välmående för människor som annars skulle vara utsatta i sin vardag. Det här är verksamhet som det är viktigt att slå vakt om och trygga i framtiden.

Eftersom Österbottens välfärdsområde nu har ansvaret för vård- och omsorg vore det även viktigt med en diskussion mellan kommunerna och välfärdsområdet om samarbete kring finansiering av tredje sektorns omsorgsproducenter.

Steven Frostdahl, medlem i Österbottens välfärdsområdes fullmäktige, stadsfullmäktiges ordförande i Nykarleby (SFP)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: