Opioidepidemin måste stoppas

Opioidepidemi är ett läskigt ord som vanligen används i USA. En okontrollerbar mängd av läkemedel, narkotika och olika substanser missbrukas i landet och i dag räknar man med att 130 människor avlider av narkotikarelaterade orsaker varje dag. Det mänskliga lidandet är enormt och samhället står handfallet.

Legalisering av lätta droger, regleringar och skärpta straffskalor är metoder som används i delstaterna och på federal nivå. Men någon hållbar modell för att hantera narkotika- och läkemedelsmissbruket har inte kunnat uppnås.

I Finland behöver vi få upp ögonen för problemen med ett utbrett narkotikamissbruk. Bruket bland unga är på många orter alarmerande stort och inkörsporten till missbruk sänks allt eftersom förekomsten av narkotika blir vanligare och accepterat i sociala sammanhang.


Det finns inga enkla lösningar
 för att komma åt narkotikan men genom att kombinera flera olika åtgärder kan man bidra till att minska tillgänglighet, öka medvetenheten om skadliga effekter och vid behov isolera människor som gör skada åt sig själva eller sin omgivning. För detta kommer det ofrånkomligen att behövas resurser.

Kriminaliteten som kopplas till narkotikan behöver bemötas med lagstiftning som möjliggör tillräcklig myndighetsutövning och övervakning. Rättspraxisen behöver även kunna skärpas när det gäller narkotikarelaterad brottslighet.

Trots att vårdkostnaderna ökat mycket kraftigt måste det i fortsättningen finnas resurser för stödåtgärder. Professionellt stöd och även intervention måste kunna genomföras när i synnerhet unga personer riskerar att bli, eller har blivit offer för narkotikaberoende. Omhändertaganden och rehabilitering av narkotikaoffer är dyrbara vårdåtgärder. Ett omhändertagande är heller ingen lösning i sig utan det är bara ett första steg på en kostsam och krävande vårdprocess där det inte finns några garantier för ett lyckligt slut.


Vi kommer aldrig att få bort narkotikan
 från vårt samhälle men det går att minska på de skadliga samhällseffekterna och det mänskliga lidande som missbruket för med sig. Liksom alla epidemier räcker det inte med åtgärder här och där för att få dem kontrollerade. Det krävs en mobilisering av samhällsresurser som koordinerat och kraftfullt angriper spridningen på flera nivåer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: