Tänk efter med apoteken

Det finns ett stort stöd för en avreglering av apoteken. Frågan är inte enkel och det borde finnas en mer analytisk och eftertänksam diskussion kring vilka konsekvenser det skulle medföra.

Mediciner är en annorlunda produkt än livsmedel och för många människor kan en jämn och förutsägbar tillgång till mediciner vara livsavgörande. De senaste åren har det kommit allt fler rapporter om brist på livsnödvändiga mediciner. För sjuka patienter kan detta leda till ett tidskrävande detektivarbete, trots att apoteken försöker hjälpa till så gott de kan.

Ett välkoordinerat, professionellt och reglerat apoteksväsende har många fördelar. Apotek bygger vanligtvis upp sin affärsverksamhet på försäljning av receptbelagda mediciner, icke-receptbelagda mediciner och olika preparat. Genom att ha flera ben att stå på kan de bygga upp tillräckliga försäljningsvolymer för att upprätthålla en hög servicenivå.

En fråga som infinner sig är
 vad det skulle innebära om befintliga apotek förlorade viktiga marknadssegment, medan handeln med exempelvis icke-receptbelagda mediciner övertogs av dagligvaruhandeln. Det finns i dag många små butiker som redan bär upp stora kostnader för dyra varulager och övervakning för att få sälja cigaretter och alkoholhaltiga drycker. Ligger det i deras intresse att binda upp ytterligare resurser i stora varulager och indirekta kostnader för att bygga upp varuhanteringen kring mediciner?

Rent spontant, när man ser hur handeln fungerar i Finland, skulle förmodligen stora butiker och affärskedjor bli vinnarna. Mindre affärer och butiker på landsbygden, som inte kan upprätthålla tillräckligt utbud av mediciner, skulle förmodligen få se ännu fler kunder sätta sig i bilen och söka sig till stormarknaderna för att göra sina dagligvaruinköp. Här kan man även anta att mindre apotek på landsbygden skulle få sälla sig till förlorarnas skara.

Yle publicerade i början av februari en intressant artikel om personalbrist inom apoteksväsendet. Var ska handeln hitta tillräckligt kunnig personal som kan ge råd åt patienter som hämtar ut sina mediciner, i synnerhet om butikerna även börjar sälja receptbelagda mediciner?

När allt fler butiker fyller upp sina varulager med mediciner krävs det dessutom mer mediciner, eftersom kunderna på sikt även kommer att förvänta sig att mediciner ska finnas i butikernas utbud. När man slår an ett hållbarhetsperspektiv på mediciner som hyllvärmare, och i värsta fall som rabatterade produkter som slutligen förs till destruktion när bäst före datum gått ut, väcker även det frågor.

Handeln har här ett stort ansvar att förklara hur de skulle vara bättre på att sköta läkemedelsförsörjningen än det nuvarande reglerade apoteksväsendet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: