Vindkraft till havs?

Ett antal väl underbyggda artiklar och insändare som ställt sig kritiska till havsbaserad vindkraft har publicerats de senaste dagarna, även medborgarinitiativ har väckts kring frågan.

Att bygga vindkraft inom ekonomiska zoner är långt ifrån okomplicerat. Lagstiftningsfrågan kring byggnationer på statligt ägda vattenområden verkar till den delen vara fullständigt otillräcklig och skulle behöva omfattande revidering. Ifall målsättningen varit att exploatera vattenområden för att minska kostnaderna för fastighetsskatt, arrenden och markägaravtal verkar det som om de målsättningarna gjort en rejäl grundstötning.


Det finns flera faktorer som i det här skedet väcker frågor. Isförhållanden, logistiska och byggnadstekniska utmaningar, skyddet av olika naturvärden och kritiska lokala synpunkter är viktiga att beakta. Man behöver även vara medveten om att energisektorn utvecklas i mycket rask takt och att vi inom några år kan börja se alternativ som är konkurrenskraftiga till en massiv utbyggnad av havsbaserad vindkraft.

Målsättningen med att göra Finland självförsörjande är sund och vettig men vägen dit behöver vara hållbar. Ett flertal långt gångna projekt med markbaserad vindkraft kommer att färdigställas de närmaste åren. Frågor om vi är betjänta av havsbaserade vindkraftverk, om det är hållbart och ekonomiskt vettigt, eller om de ens är möjliga att bygga är i allra högsta grad relevanta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: