FRIHETENS PRIS

Frågor om statsskulden och skattepolitiken har varit viktiga ämnen under valrörelsen. En av de stora orsakerna till att en omfattande upplåning knappast kan undvikas de närmaste åren är att Finland deltar i finansieringen av ett kostsamt utnötningskrig.

Det är dags att vi på allvar vaknar upp och funderar på vad den rådande globala krigsekonomin betyder för Finland. Finland befinner sig inte i krig men bär liksom många andra länder upp enorma ekonomiska åtaganden. Ukrainas armé konsumerar för närvarande mer granater och raketer än vad hela västvärlden med nuvarande produktion klarar av att tillgodose.

Beslutet om att leverera en miljon granater, som EU kom överens om förra veckan, är bara en i en lång rad av kostsamma åtgärder. Målsättningen att Ukraina måste vinna kriget är självklar. Produktionen av ammunition och krigsmateriel måste därmed, ofrånkomligen upp i hela västvärlden. Detta inte bara för att tillgodose Ukrainas behov utan även för att kompensera försvarsmateriel, som även Finland avvarar för krigsinsatserna.

Samtidigt behövs mer och mer dyrbara komponenter och material i olika vapensystem vilket driver upp priserna på civila produkter. Alla normala försörjningskedjor inom det civila samhället ansträngs och kommer att ansträngas ytterligare så länge kriget håller på. Kriget i Ukraina börjar anta formerna av ett långt och utdraget utnötningskrig.

Ur ett historiskt och militärt perspektiv innebär det att den part som lyckas få fram mest vapen, manskap och resurser i slutändan segrar. Det är ett ohyggligt pris som i så fall måste betalas innan kriget är slut. Finland är även med och betalar sin del av räkningen.

I egentlig mening finns det inga samhälleliga resurser för att finansiera en krigsekonomi. Frihetens pris är alltid högt och ett långt utdraget krig kommer därför inte att kunna vinnas utan en fortsatt stor upplåning och ökande statsskuld. Fortsatt höga räntor och höga priser på mat- och energi är därmed också ofrånkomliga.

Vår nästa regering kommer att få jobba hårt med uppbyggnad och tillväxt men också med att försvara social trygghet och motverka utslagning bland ekonomiskt utsatta samhällsgrupper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: