Tar bankerna för mycket?

Insändare publicerad i VBL/ÖT 31.8.2022

Frågeställningen är knappast ny men i Sverige har diskussionen gått så långt att regeringen tillsatt en utredning för att se över om bankerna tar ut för mycket i avgifter av sina kunder. Finansmarknadsminister Max Elger presenterade i slutet av månaden utredningen som visar att bankerna bedriver avgiftspolitik som på ett oskäligt sätt drabbar kunder som försöker binda sina banklån till fördelaktigare räntesatser. Svenskarnas uttryckliga mål är att komma åt ”överkompensation” inom banksektorn.  

I Finland har inte regeringen på samma sätt engagerat sig i hur bankerna avgiftsbelägger sina tjänster. Men är vi så pass mycket bättre än svenskarna? Så sent som januari i fjol rapporterade YLE om kraftfulla ökningar av bankavgifter. Bankernas förklarade i stor utsträckning förhöjningarna som en konsekvens av överstatliga bankbestämmelser och generella kostnadsstegringar inom bank- och finanssektorn. I vardagen har vi pensionärer som inte lyckats ta del av digitaliseringen och som beläggs med höga expeditionsavgifter, som ett exempel. Ett annat exempel var en kraftfull aktivering av månatliga bruksavgifter på bankernas privatkonton för ett par år sedan. För många ouppmärksamma bankkunder uppdagades den påförda avgiften först när kapital på bortglömda bankkonton överförts till bankernas balans.

Så länge bankernas räntor legat några pinnhål över nollstrecket har förmodligen acceptansen och även en viss förståelse för förhöjda avgifter funnits. Starka och solida banker är viktiga byggstenar i en sund samhällsekonomi. Digitaliseringen har också nått fram till allt äldre befolkningsgrupper.  Men börjar vi befinna oss vid en punkt där vi borde ta modell av Sverige och se över spelreglerna inom bank- och finanssektorn?

Kostnadstrycket när det gäller basförnödenheter, energi och allmänna prisförhöjningar förutspås bli mycket högt i vinter och oron för företagens konkurrenskraft och svåra sociala samhällsproblem är därmed också överhängande. Det går naturligtvis att argumentera att bankerna bestämmer sin avgiftspolitik på affärsmässiga grunder. Det stämmer, och till den delen är bankerna i sin fulla rätt att agera. Men bankerna lever inte fristående från resten av samhället och sektorn borde i god anda välkomna en fristående parlamentarisk utredning av överkompensation inom sektorn.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: