Helt okej att sälja

Frågan om staden ska gå in för att ge arrendetagarna möjlighet att lösa in sina fritidstomter kommer under våren att öppnas. Det är en viktig principiell fråga eftersom staden är återhållsam när det gäller att sälja arrendetomter.

Att göra sig av med egendom som ger fasta intäkter avråds ofta men det finns många saker som talar för att staden borde omfatta tanken på att främst låta arrendatorerna lösa in tomterna. Ifall staden går in för en försäljning av fast egendom bör intäkterna främst användas för långsiktiga investeringar som befrämjar allmännyttan i staden, inte för att täcka eventuella underskott i driftsbudgeten.

Staden står ofrånkomligen inför stora investeringar de närmaste åren och det borde vara förståndigt att slå fast ett färdigt syfte vart  pengar från eventuella tomtförsäljningar bör riktas för att minska lånupptagningen när planerade investeringar verkställs de närmaste åren.

Staden skulle förlora den långsiktiga avkastningen från arrenden när tomter säljs men samtidigt skulle man minska behovet av långfristiga lån och kunna verkställa investeringar med egen kassa. För att kunna reservera pengar krävs förstås att staden lyckas hålla sina driftskostnader i balans, annars går avkastningen från eventuella försäljningar till driftskostnader.

Hoppas nu att staden så snabbt som möjligt inleder arbetet med att hitta lämpliga modeller för försäljning av stadens utarrenderade villatomter och öppnar dörren för de arrendatorer som vill lösa in sina tomter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: