FRIVILLIGA BRANDKÅREN

Det finns en stark samsyn kring behovet av trygghet och säkerhet i vårt samhälle. Säkerhet och trygghet handlar om mycket mer om upprätthållandet av en stark och avskräckande försvarsmakt. Det handlar även om upprätthållandet av ett starkt civilförsvar och en stark krisberedskap bland medborgarna.

De frivilliga brandkårerna skulle kunna fungera som en mycket god plattform för att stärka den civila beredskapsförmågan. Att snabbt kunna mobilisera stora mängder personal för större räddnings- och tillbudssituationer är oerhört viktigt i krissituationer. Kriget i Ukraina visar att angripande fiender inte drar sig från att brutalt angripa och förstöra civil infrastruktur.

För att hantera omfattande militära angrepp mot civil infrastruktur krävs civil räddnings- och vårdberedskap. Välbemannade och välutbildade frivilliga brandkårer som kan samverka, inte bara med vård- och utryckningspersonal, men även i värsta fall med militär, skulle ha en enorm uppgift ifall det värsta skulle hända.

De frivilliga brandkårerna är starkt mansdominerande organisationer och borde även fundera på hur de kunde öka sin attraktionskraft bland flickor och kvinnor. Larmsignaler har kommit kring svårigheter för de frivilliga brandkårerna att upprätthålla systemet med halvordinarie personal. En blygsam nivå på ersättningarna och det faktum att halvordinarie brandmän ofta är i normalt förvärvsarbete begränsar.

I skenet av den rådande säkerhetspolitiska diskussionen skulle det finnas ett stort behov och en stor möjlighet att höja profilen på den frivilliga brandkåren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: